UC Davis · Chemistry Addition and Phase 1 Renovations Project

The Chemistry Addition and Phase 1 renovation project consists of a new 32,350 SF addition to include three levels and a basement corresponding to the floor levels of the Chemistry Building, and renovation of 11,340 SF of existing interior area on the existing building’s first and second floors. The new addition also includes transparency throughout the first floor, providing natural light and wide-spread views to further encourage cross-curriculum interaction. To facilitate more collaboration outside of the classroom, the design includes huddle spaces, a coffee room, and other common spaces for gathering. Providing a more open and welcoming space for UC Davis, the new building will provide shared core resources for learners and researchers in all chemistry-based disciplines. GLP was lab planner to HED Architects on this project.

The project provides a renovation of a portion of the 1st floor of Chemistry Department, a new 25,000 square foot addition for new lab and office space, and improvements to primary building exhaust and electrical systems. The Physical Chemistry research labs were designed for future researchers, so flexibility was required in how space would be used. The lab spaces are created with defined no-fly zones for ceiling infrastructure, to anticipate the vertical arrangements of racks and utilities over future optical tables. Lab prototypes were developed which would relatively easily accommodate multiple arrangements. Service connection points are located at the no-fly zones edges to all future extension to point of use, providing maximum flexibility with minimal cost and disruption.

Project is expected to achieve LEED® Gold certification.

Project Area: 43,690 sf

Expected Completion: Spring 2023

Cost: $37.7M

Services: lab planning and design

We're Better Together.

© 2022 Stantec Architecture, Inc. |  www.stantec.com

ARCHITECTURE · LABORATORY PLANNING HEALTH CARE DESIGN
We're Better Together.
ARCHITECTURE · LABORATORY PLANNING HEALTH CARE DESIGN
We're Better Together.
We're Better Together.

© 2022 Stantec Architecture, Inc.
www.stantec.com

ARCHITECTURE LABORATORY PLANNING HEALTH CARE DESIGN
We're Better Together.